Terug

Onze scholen

Ambulant leercentrum

Informatie voor ouders

Naar school gaan is belangrijk. Niet alleen omdat uw kind op school wordt voorbereid op de toekomst, maar ook omdat hij op school andere jongeren ontmoet en vriendschappen sluit. Maar soms is ‘gewoon’ naar school gaan even heel moeilijk. Bijvoorbeeld bij psychische problemen. Uw kind kan dan helemaal vastlopen op school. Voor deze jongeren is er het Ambulant Leercentrum. Deze informatie kan u helpen om – samen met uw zoon/dochter – te beslissen of het Ambulant Leercentrum iets voor uw kind is.

Wat doet het Ambulant Leercentrum?

Het Ambulant Leercentrum helpt jongeren van 12 tot 18 jaar. Wij zorgen dat uw kind niet hoeft te stoppen met school, door ‘zorg op maat’ aan te bieden. Dit is belangrijk, want hoe langer een leerling niet naar school gaat, hoe moeilijker het wordt om weer terug te keren.

Zorg op maat

Wij maken een lesprogramma dat goed bij uw zoon/dochter past. Hierbij houden we rekening met de beperkingen én de capaciteiten van uw kind. Voor iedere leerling van het Ambulant Leercentrum ziet het lesprogramma er dus anders uit. Zij volgen het lesprogramma op school of thuis. Uw kind leert niet alleen de lesstof van school. Hij volgt ook een training waarin hij leert omgaan met de problemen die er voor zorgen dat leren niet meer goed lukt. Wij vragen jongeren altijd: ‘Wat heb jij nodig om weer te kunnen leren?’.

Ook u als ouder kunt betrokken worden bij het lesprogramma en het zorgaanbod, bijvoorbeeld door ouderbegeleiding.

Het Ambulant Leercentrum werkt altijd samen met de school van uw kind. Hij blijft ingeschreven bij die school, en het doel is meestal ook om daar weer terug te keren. De school blijft dus steeds betrokken, waardoor de kans op een succesvolle terugkeer groot is.

Wie werken er?

Bij het Ambulant Leercentrum werken een docent, orthopedagoog, leerlingbegeleider, sociotherapeut, en psycholoog. Ook als uw zoon/dochter weer terugkeert naar school, blijven deze mensen beschikbaar voor begeleiding en ondersteuning. Samen werken we aan een goede begeleiding van uw kind.

Hoe lang duurt het?

Meestal gaan jongeren zes maanden naar het Ambulant Leercentrum. Dit kan eventueel verlengd worden met nog een keer zes maanden. Bijvoorbeeld als een passende vervolgplek niet beschikbaar is, of als uw kind bijna examen gaat doen.

Informatie & contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met Karola Stolk (k.stolk@yulius.nl).